Wednesday, June 1, 2016

All apples are not same


Type of Apple and uses


VarietyTextureBakingEating and SaladsPiesSauce
Sweet
Crispin/MutsuCrispXXXX
CriterionCrispXXX
FujiCrispX
GalaCrispXXX
Ginger GoldCrispX
Golden DeliciousCrispXXXX
HoneycrispCrispXX
Honey GoldSlightly CrispXXX
Red DeliciousCrispX
RegentCrispXX
Slightly Sweet
FiresideSlightly CrispX
Prairie SpyCrispXXXX
Sweet-Tart
BraeburnCrispXXXX
ElstarCrispXXX
EmpireCrispXXXX
JonagoldCrispXXXX
JonamacTenderXX
Slightly Tart
CortlandSlightly CrispXXXX
Ida RedSlightly CrispXXX
JonathanTenderXXX
McIntoshTenderXX
Newton PippinCrispXXXX
Northern SpyCrispXXX
Paula RedSlightly CrispXXX
RomeSlightly CrispXXX
SpartanTenderXXX
WinesapCrispX
York ImperialSlightly CrispXXXX
Tart
Granny SmithCrispXXXX
GreeningCrispXXX
HaralsonCrispXXXX

Kerala Kitchen Tips

1.കടുക്, ജീരകം ഇവ പൊട്ടിക്കുമ്പോള്‍ പാത്രം ചൂടായതിനുശേഷം മാത്രം എണ്ണ ഒഴിക്കുക. എണ്ണ ചൂടായിക്കഴിയുമ്പോള്‍ മാത്രമേ പൊട്ടിക്കാവൂ. അല്ലെങ്കില്‍ യഥാര്‍ത്ഥ രുചി ലഭിക്കില്ല.
2.പൂരി, സമോസ എന്നിവ ഉണ്ടാക്കുമ്പോള്‍ അധികംഎണ്ണ കുടിക്കാതിരിക്കാന്‍ ഗോതമ്പുമാവും മൈദമാവും ഒരേ അളവില്‍ ചേര്‍ക്കുക.
3.ദോശയുണ്ടാക്കുമ്പോള്‍ ഉഴുന്നിനൊപ്പം ഒന്നോ രണ്ടോ സ്പൂണ്‍ ഉലുവ ചേര്‍ത്താല്‍ സ്വാദേറും.
4.അവല്‍ നനയ്ക്കുമ്പോള്‍ കുറച്ച് ഇളം ചൂടുപാല്‍ കുടഞ്ഞശേഷം തിരുമ്മിയ തേങ്ങയും പഞ്ചസാരയും ചേര്‍ത്ത് ഉപയോഗിച്ചാല്‍ സ്വാദേറും.
5.മാംസവിഭവങ്ങള്‍ വേവിക്കുമ്പോള്‍ അടച്ചുവെച്ച് ചെറുതീയില്‍ കൂടുതല്‍ സമയം പാചകം ചെയ്യുക.
6.സീഫുഡുകള്‍ തയ്യാറാക്കുമ്പോള്‍ (മീന്‍, ചെമ്മീന്‍, കൊഞ്ച്) വിനാഗിരിയിലോ നാരങ്ങാനീരിലോ അല്‍പം വെളുത്തുള്ളി അരിഞ്ഞതും ചേര്‍ത്ത് കുറച്ചുസമയം വെച്ചതിനുശേഷം പാചകം ചെയ്താല്‍ സീഫുഡ് അലര്‍ജി ഒരു പരിധിവരെ ഒഴിവാക്കാം.
7.ഇടിയപ്പത്തിനുള്ള മാവില്‍ രണ്ടുസ്പൂണ്‍ നല്ലെണ്ണ കൂടി ചേര്‍ത്താല്‍ മാര്‍ദ്ദവമേറും.
8.ചൂടായ എണ്ണയില്‍ മഞ്ഞള്‍പ്പൊടി, മുളകുപൊടി, മല്ലിപ്പൊടി തുടങ്ങിയവ ചേര്‍ക്കുമ്പോള്‍ അല്‍പം വെള്ളത്തില്‍ കുതിര്‍ത്ത് കുഴമ്പുപരുവത്തില്‍ ചേര്‍ത്താല്‍ കരിഞ്ഞുപോകാതെ നല്ല മണത്തോടെ ലഭിക്കും.
9 .ഉപ്പുമാവ് ഉണ്ടാക്കുമ്പോള്‍ റവ അല്‍പ്പം എണ്ണ ഒഴിച്ച് ഇളക്കി യോജിപ്പിച്ച ശേഷം ഉണ്ടാക്കിയാല്‍ കട്ട കെട്ടുകയില്ല
10 . പച്ചക്കറികള്‍ പാകം ചെയ്യുമ്പോള്‍ ഉണ്ടാവുന്ന ഗന്ധം ഒഴിവാക്കാന്‍ ഒരു നുള്ള് സോഡാ പൊടി ചേര്‍ത്ത് പാചകം ചെയ്‌താല്‍ മതി.
11 .അച്ചപ്പം ഉണ്ടാക്കുമ്പോള്‍ തലേന്നോ രണ്ടു ദിവസം മുമ്പോ അച്ചു ഉപ്പുവെള്ളത്തില്‍ മുക്കി വക്കുക .അപ്പം അച്ചില്‍ ഒട്ടിപിടിക്കില്ല.
12 . തേങ്ങ പൊടിയായി തിരുമണമെങ്കില്‍ തേങ്ങാമുറി അഞ്ചു മണികൂര് ഫ്രീസെറില്‍ വച്ച ശേഷം തിരുമ്മുക
13 .മുട്ട പൊരിക്കുമ്പോള്‍ പാനില്‍ ഒട്ടിപിടികാതെ ഇരിക്കാന്‍ അല്‍പ്പം വിനാഗിരി പുരട്ടിയാല്‍ മതി
14 .അധികം വന്ന മോര് പുളിക്കാതെ ഇരിക്കാന്‍ അതില്‍ കുറച്ചു ഉപ്പും പച്ചമുളകും ഇട്ടു വച്ചാല്‍ മതി
15 . വെളിച്ചെണ്ണ കുറച്ചു മുരിങ്ങ ഇലയോ പഴം മുറിചിട്ടതോ ഇട്ടു മൂപ്പിച്ചാല്‍ എണ്ണയുടെ കനപ്പ് മാറും .
16 . പാല് ഉറ ഒഴിക്കാന്‍ തൈരോ മോരോ ഇല്ലെങ്കില്‍ നാലഞ്ചു പച്ചമുളക് ഞെട്ട് ഇട്ടു വച്ചാല്‍ മതി
17 .ചീര വേവിക്കുമ്പോള്‍ വെള്ളത്തില്‍ അല്പം ഉപ്പു ചേര്‍ത്താല്‍ ചീരയുടെ നിറം മാറുകയും ഇല്ല, രുചിയും കൂടും
18 .ഇറച്ചി പാചകം ചെയ്യുമ്പോള്‍ വെളുത്തുള്ളി കൂടുതല്‍ ചേര്‍ത്താല്‍ മണവും രുചിയും കൂടും
19. ദോശയ്ക്ക് അരിയും ഉഴുന്നും അരയ്ക്കുന്നതിനൊപ്പം ഒരു കപ്പ് ചോറു കൂടി അരച്ചുചേര്‍ത്താല്‍ നല്ല മയം കിട്ടും.
20. പഞ്ചസാരപാനിയുണ്ടാക്കുമ്പോള്‍ ഒരു സ്പൂണ്‍ നാരങ്ങാനീര് കൂട്ടിച്ചേര്‍ത്താല്‍ കട്ടിയാവുകയില്ല
21. ഉരുളക്കിഴങ്ങില്‍ കളപൊട്ടുന്നത് തടയാന്‍ ഉരുളക്കിഴങ്ങ് ഇട്ട് വയ്ക്കുന്ന പാത്രത്തില്‍ ഒരു ആപ്പിള്‍ വച്ചാല്‍ മതി
22. അച്ചാറിന്റെ അവസാനം വരുന്ന അരപ്പ് അല്‍പം ചൂട് വെള്ളത്തില്‍ കലക്കിയെടുക്കുക. ചിരവിയ തേങ്ങ ഈ വെള്ളം ഒഴിച്ച് അരച്ചെടുത്താല്‍ രുചികരമായ ചമ്മന്തി തയ്യാര്‍.
23. രാവിലെ തയ്യാറാക്കിയ ഉപ്പുമാവില്‍ ഒരു സ്പൂണ്‍ അരിമാവ് കൂടി ചേര്‍ത്ത് എണ്ണയില്‍ പൊരിച്ചെടുത്താല്‍ സ്വാദേറും റവവട റെഡി.
24. നല്ല മൃദുവായ പൂരി ഉണ്ടാക്കുവാന്‍ 100 ഗ്രാം ഗോതമ്പ് പൊടിക്ക് ഒരു ടേബിള്‍ സ്പൂണ്‍ സേമിയ തരുതരുപ്പായി പൊടിച്ചത് എന്ന ക്രമത്തില്‍ ചേര്‍ത്താല്‍ മതി.
25. കണ്ണാടിപ്പാത്രങ്ങള്‍ കഴുകുന്ന വെള്ളത്തില്‍ അല്‍പം വിനാഗിരി ചേര്‍ത്താല്‍ അവ വെട്ടിത്തിളങ്ങും.
26. ഗ്രീന്‍ ചട്ണി തയ്യാറാക്കുമ്പോള്‍ തൈര് ചേര്‍ക്കുന്നതിന് പകരം നാരങ്ങാനീര് ചേര്‍ത്താല്‍ ഗ്രീന്‍ചട്ണിക്ക് രുചിയേറും. ചട്ണിക്ക് നിറവ്യത്യാസം ഉണ്ടാവുകയുമില്ല.
27. ഓംലെറ്റ് ഉണ്ടാക്കുമ്പോള്‍ അല്‍പം പൊടിച്ച പഞ്ചസാരയോ ചോളപ്പൊടിയോ ചേര്‍ത്താല്‍ ഓംലെറ്റിന് നല്ല മയമുണ്ടായിരിക്കും.

Wednesday, May 18, 2016

Happy Birthday to Me



As I Began to Love Myself 

I freed myself of anything that is no good for my health,

-Food, 
-People, 
-Things,
-Situations and 
-Everything that drew me down and away from my self .

At first I called this attitude a healthy egoism

Today I know it is 

"Love of ONESELF"

-- Charlie Chaplin - April 16th 1959 on his 70th Birthday


Friday, May 13, 2016

Kedgeree - British Indian Rice Smoked Fish Recipe

The noble breakfast dish  is a prime example of an Anglo-Indian culinary mash up, with its roots in Indian khichdi, a dish of spiced pulses mixed with rice.


The fish was a British introduction, as were the hard-boiled eggs. Despite what many modern chefs seem to believe, old-fashioned Indian curry powder is an absolute must here. Salmon, scallops, mackerel – even prawns, all seem wrong to me: the fish should be white, smoked, and sustainable.




Serves 4
  1. 450g basmati rice
  2. 500g smoked haddock/ Salmon/ your favourite fish
  3. 120g butter
  4. 1 large onion, finely chopped
  5. 1 green chilli, deseeded and cut into thin rings
  6. 2 crushed cardamom pods
  7. 1 tbsp curry powder
  8. 2 hard-boiled eggs, peeled and cut in half
  9. Small handful chives, chopped
  10. ½ lemon, cut into 4 wedges
  11. Small bunch of coriander, chopped
  12. If you like to add vegetables you can do so along with onion (step 5)


1. Wash the rice briefly under running water and then put it in a large pan and cover with cold water. Leave for at least half an hour.


2. Drain the rice and discard the soaking water. Put it in a large pan on a medium heat with 585ml fresh water. ( For 1 glass of rice = 2 glass of water)


3. Bring to the boil, and give it a good stir. Cover tightly and turn the heat down very low. Cook for 25 minutes then take off the heat – don't take the lid off! – and place on a wet tea towel. Leave for five minutes then fork through to fluff up.


4. Meanwhile, put the fish, skin-side up, in a shallow pan over a low heat, and cover with boiling water. Allow to sit for 10 minutes, then take out of the water and, when cool enough to handle, pull the skin off and break into large flakes.


5. Melt the butter in a large frying pan over a low heat, and add the onion. Fry gently until softened, then stir in the chilli, cardamom pods and curry powder. Cook for a couple of minutes, then tip in the rice and stir to coat. Add the fish flakes and heat through. Taste and season.


6. Put the eggs on top, scatter with chives and coriander, and serve with slices of lemon to squeeze over.


Video Recipe is here : https://www.youtube.com/watch?v=EPaNZUuy_4c


Thursday, April 14, 2016

5 Steps to a Happy Life with Positive Attitude



Step 1: Believe Happiness is a Choice

For me, this was a hard one at first. I thought that people were either unhappy or happy (and I was one of the unhappy ones). I used to blame this on all kinds of outside forces –- fate, experiences, parents, relationships –- but never really stopped to think that I could choose to be happy.
Sure, this isn’t always easy, but it is always, always an option. Teaching myself to see that happiness is a choice has been one of the greatest things I’ve ever done for myself.
Now when I find myself in a bad situation, I know that it’s up to me to find the good, to be happy regardless of what’s happening around me. I am no longer pointing fingers, placing blame. I realize that everything happens how it happens and it’s up to me to choose how I want to feel about it. I am in control of my happiness level and no one can take that away from me.

Step 2: Rid Your Life of Negativity

If you want to live a positive, joyful and happy life, you cannot –- absolutely CANNOT -– be surrounded by negative people who are not encouraging your happiness. When I was a pretty negative person, I tended to attract other negative people.
When I decided to make the change to live a more positive life, I had to rid my life of all of the negative people in it. This, as you can imagine, wasn’t easy. Getting rid of people hurts -– even when you know they aren’t good for you or your current lifestyle.
Not only did I have to get rid of the negative people, but I also had to get rid of the negative things too. I had to stop doing certain things that were causing negativity in my life. I had to take a step back and examine which behaviors were good for me and which were not.
I learned to focus on the positive things I was doing and let go of the negative ones. This process was not easy and to be honest, is still ongoing, but I know this: having negativity in your life prevents you from living a truly positive existence.

Step 3: Look For the Positive in Life

There is the positive aspect in everything. In every person, in every situation, there is something good. Most of the time it’s not all that obvious. We have to look. And sometimes we have to look hard.
The old me just sat back and allowed things to happen by default. If I saw negative, I went with that feeling. I didn’t want to look harder or think too much about the good. I found it much, much easier to sit back and just accept what I saw (which was usually the bad).
Now, when I’m faced with a difficult or challenging situation, I think to myself, “What is good about this?” No matter how terrible the situation might seem, I always can find something good if I take the time to think about it.
Everything –- good and bad -– is a learning experience. So, at the very least, you can learn from bad experiences. However, there’s usually even more to it than that. If you really take the time to look, you will usually find something good, something really positive, about every person or situation.

Step 4: Reinforce Positivity in Yourself

Once I started thinking more positively and adapted to a more positive attitude, I realized I had to reinforce these thoughts and behaviors in myself so they would stick. As with any sort of training, practice makes perfect, and, yes, you can practice being positive.
The best and easiest way to do this is to be positive when it comes to who you are. Tell yourself you’re awesome. Tell yourself you look good. Tell yourself that you love and accept yourself completely. Tell yourself you did an awesome job at work or raising your kids or whatever it is you do.
Be honest with yourself, but do your best to look for the good. And, whatever you do, don’t focus on the negative. Nothing good can come of telling yourself that your butt’s too big or your latest career goal wasn’t met.
It’s okay to not like everything about yourself (yet), but don’t spend energy dwelling on the negative. Remind yourself of the good in you. We all have positive attributes and it’s up to you to remind yourself of them every day.

Step 5: Share Happiness with Others

Not only do you need to be positive with yourself for this new positive attitude to really take effect, you also need to be positive with others. You have to share your wealth of positivity with the world.
The best way I’ve found to do this is quite simple and basic: be nice. Be nice to other people, no matter what. Tell someone he or she looks nice today. Tell someone they did a great job on that presentation. Tell your parents or children (or both!) how much you love them and how great they are.
When someone is feeling down, do what you can to cheer him or her up. Send flowers. Write notes. Don’t gossip. Be kind to all living things. All of these things sound basic enough, but, for someone like me, they didn’t used to come easily.
In the past, I didn’t wanted to see the good in myself and, therefore, didn’t want to see it in others either. I used to be critical and condescending. Now I strive to be encouraging and supportive. I try not only to treat others, as I would like to be treated, but also to consider how they would like to be treated.
People appreciate positivity and the more you are sharing it with others, the more you are practicing it and reinforcing it in your own life.

Parting Words on the Positive Attitude Habit

When you start feeling like the idea of being a positive person is daunting, tell yourself this: “If someone who really used to struggle with a negative attitude, turned her life around with these five steps, then I can too!”
If anyone had told me a few years ago that I would be writing an article about developing a positive attitude and living a happy life, I would have laughed right in their face. I would have said, “Why in the world would someone want me to write about positivity?”
But here I am, writing this post, believing in these words, and knowing that every single day I am getting closer and closer to living the happy life I’ve secretly dreamed of living. If I can do it, you can do it. Believe in yourself and remember the most important lesson of all… a positive outlook is a choice. Choose to be positive. Choose to be happy. Life is short.